Hevoskuljetus
Hevoskuljetus vaatii paljon tietoa ja taitoa – sekä asianmukaiset varusteet
Hevosen hyvinvointi tulee huomioida koko kuljetuksen ajan – ennakoivasta suunnittelusta aina jälkihuoltoon saakka.
Hevosten kuljettaminen vaatii tietoa ja taitoa sekä hevosten käsittelystä että hevosten kuljettamisesta. Kuljettajan on tärkeää hallita ennakoiva ja rauhallinen ajotapa. Lastaus tulee tehdä tasaisella, pitävällä alustalla.
Hevosen matkavarustukseen kuuluvat tukeva riimu, riimunvarsi ja jalkojen suojaaminen sekä loimitus tarvittaessa lämpötilan mukaan. Onnettomuuden varalta mukana kannattaa olla myös puukko, varariimu ja naru, palosammutin, huomioliivi ja taskulamppu.
Hevosten kuljettamista säätelevät useat lait ja säädökset, joista osa koskee yleisemmin kaikkia hevoskuljetuksia ja osa määrittelee tarkemmat säädökset esimerkiksi kaupallisille kuljetuksille.
Hevoskuljetuksiin liittyvät lainsäädäntö ja tulkinnat vaihtelevat eri maiden välillä, joten selvitä aina hyvissä ajoin ennen matkaan lähtöä kyseisen maan käytäntö ja toimi sen mukaisesti. Etenkin eläintenkuljettajaluvan kohdalla vaatimukset ja tulkinnat voivat vaihdella – mikä on kaupallista kuljetusta ja mikä ei.
AJOPIIRTURI
Kun ajoneuvon massa ylittää 7,5 tonnia, on piirturia lähtökohtaisesti käytettävä kaikissa ajoissa yleisellä tiellä. Ajo- ja lepoaika-asetuksesta vapautetut kuljetustehtävät on määritelty erikseen. Ajoneuvon massan ollessa yli 3,5 t ja enintään 7,5 t on ajopiirturia käytettävä vain kaupallisissa kuljetuksissa. Ajopiirturia ei sen sijaan tarvitse käyttää ollenkaan ajoneuvossa, jonka massa on enintään 3,5 t. Varmista oman kuljetusajoneuvon piirturinkäyttöpakko poliisilta.